GÖTEBORGS
KONSTHALLS
HISTORIA

Göteborgs konsthall på Götaplatsen ritad med kol.

Göteborgs Konsthall invigdes i samband med den stora jubileumsutställningen i Göteborg 1923 .

Göteborgs Konsthall öppnades under den stora jubileumsutställningen i Göteborg 1923, i samband med att Göteborg firade 300 år två år tidigare.

Från 1923 till 2024 var Göteborgs Konsthall belägen på Götaplatsen, men under 2025–2026 flyttar verksamheten till nya lokaler i Slakthuset i Gamlestaden. På den nya platsen kommer konsthallen att fortsätta sitt uppdrag att visa samtidskonst. Läs mer om Göteborgs Konsthalls flytt.

De första 100 åren (1923–2024)

1923 visades en stor jubileumsutställning i Göteborg, med anledning av Göteborgs 300-årsjubileum, som inföll två år tidigare. I samband med utställningen tillkom flera byggnader, bland annat konsthallen, konstmuseet, Liseberg och Botaniska trädgården.

Byggnaden på Götaplatsen, ritad av arkitekterna Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke, står fortfarande som ett arkitektoniskt mästerverk mitt i centrum av staden och är idag kulturminnesmärkt. Granne med Göteborgs konstmuseum pryds fasaderna av det karakteristiska grågula teglet, tre vackert välvda nischer tillsammans med skulpturer av konstnären Palle Pernevi. Tillsammans med byggnadens klassicistiska stildrag skapar de en värdig inramning för den konst som visades här mellan 1923 och 2024.

Verksamheten på Göteborgs Konsthall har sedan starten drivits av flera olika aktörer. Efter att jubileumsutställningen avslutats övergick byggnaden i kommunens ägo, medan Göteborgs Konstförening ansvarade för utställningsverksamheten. Konstföreningen fortsatte sedan att driva verksamheten fram till 1967 då Göteborgs konstmuseum tog över. Under några år i slutet av 90-talet drevs konsthallen som en fristående institution fram till att Göteborgs Stad åter tog över 2001, då konsthallen blev en del av kulturförvaltningen. Göteborgs Konsthall och Göteborgs konstmuseum är sedan dess två åtskilda verksamheter.

Sedan jubileumsutställningen har konsthallen erbjudit en rad minnesvärda utställningar med mästerverk från dåtidens aktiva konstnärer som exempelvis Edvard Munch, Nils Dardel, Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Anders Zorn, Vera Nilsson, Sven Erixson, Tora Vega Holmström och Bror Hjorth. Även stora internationella konstnärer som Pablo Picasso, Paul Cèzanne, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Jackson Pollock, Joan Miró, Endre Nemes och Per Kirkeby har visats på konsthallen.

Bland senare års nationella och internationella konstnärer återfinns Alfredo Jaar, Francis Alÿs, Mona Hatoum, Bruce Nauman, Monica Bonvicini, Fikret Atay, Mounir Fatmi, Otobong Nkanga, Gabrielle Goliath, Małgorzata Mirga-Tas, Kemang Wa Lehulere, Zheng Bo, Sara-Vide Ericson, Nina Bondeson, Jonatan Pihlgren, Phoebe Boswell och många fler. Det är bara ett axplock från alla de tusen utställningar som satt spår i stadens minne.

Från 2025 – en ny era

År 2025 inleds ett nytt kapitel för Göteborgs Konsthall, som flyttar sin verksamhet till nya lokaler i Slakthuset i Gamlestaden. Med en ny inramning, nu som en del av en industriell historia och att staden växer, fortsätter konsthallen sin strävan att vara en plats för nationell och internationell samtidskonst. Med förhoppning om att ge publiken i Göteborg och nyfikna världsmedborgare unika upplevelser och möten – i många år framöver. Nyöppningen planeras till 2026.

Boken om Konsthallen

Hösten 2021 släpptes boken Göteborgs Konsthall – en hundraårig konsthistoria, den första samlade berättelsen om vår historia.

Boken tar avstamp i 1800-talets Europa då konstutställningar för allmänheten etablerades, via Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 när konsthallen öppnade och ända fram till pandemiåret 2020.

Läs mer om boken